Romantiek ten top met de weelderige Delphinium

Delphinium, oftewel Ridderspoor, is een bloemetje waar je meteen verliefd op wordt! Het is een typisch zomerproduct met zeer decoratieve en weelderige bloemen. Romantiek ten top! De torenhoge bloemaren kunnen reiken tot wel 2 meter en kennen we maar al te goed in de levendige blauwe tint. Schitterend! We vertellen je er graag alles over de sierlijke Delphinium.

Geschiedenis

Ridderspoor is oorspronkelijk een geslacht uit de Ranonkelfamilie. De plant groeit in streken van het noordelijk halfrond, waaronder het Middellandse Zeegebied. In de zestiende eeuw was men al hoteldebotel op de Delphinium. Destijds was het een graag geziene sierplant in de tuin, maar de schoonheid werd ook geroemd om haar geneeskrachtige werking. Alhoewel een zeer kleine dosis ervan een ontstekingsremmende werking heeft, is ze tegelijkertijd heel erg giftig. Houd de bloem dus uit de buurt van kinderen en huisdieren.

Delphinium of Ridderspoor?

De botanische naam Delphinium is afkomstig van het Latijnse woord delphinos, wat dolfijn betekent. Met een beetje fantasie lijken de bloemknopjes ook op een tuimelende dolfijn. Zie jij het? De Nederlandse benaming Ridderspoor is te verklaren doordat iedere bloemkelk naar achteren wijst, vergelijkbaar met sporen van ridders. Welke bloemennaam gebruik jij?

Zo herken je de Delphinium

Kenmerkend aan de Delphinium is dat ze fier rechtop groeit. Rondom de toorts groeien sierlijke bloemtrossen, waarbij elke bloem bestaat uit vijf kroonblaadjes rondom de bloemkern. Aan de achterkant zit een buisvormig uitsteeksel, dit heet spoor. De handvormige, groene bladeren zijn diep ingesneden.

Delphinium soorten

Er bestaan zo’n 250 unieke varianten met elk bijzondere eigenschappen en kenmerken. De bekendste soorten zijn:

  • Elatum
  • Centurion
  • Grandiflorum
  • Pacific Giant
  • Belladonna Ballkleid
  • Volkerfrieden

Kleurenpalet

Denk je aan een Delphinium, dan denk je automatisch aan de kleur blauw. Hemelsblauw, fel blauw, saffierblauw, paarsblauw.  Er is altijd wel een blauwtje voor jou 😉 De bloem komt ook in andere tinten, zoals roze, paars en wit. Door de hoogte en rijke kleuren is Ridderspoor hoe dan ook een statige blikvanger!

Symboliek

Ridderspoor wordt geassocieerd met positiviteit en dat maakt deze aantrekkelijke bloem de perfecte bloeier om iemands dag mee op te fleuren. Daarnaast staat ze symbool voor waarheid, gezondheid en bescherming.

Delphinium als zijde bloem

Wil je eindeloos genieten van een gigantische kleurenexplosie op de vaas? Wij bieden de Delphinium ook als zijde bloem (Linea Natura Silk) aan in onze webshop.