Sansevieria: een makkelijke en sterke groene kamerplant

Doordat ze ontzettend makkelijk, sterk en in diverse soorten komt is de Sansevieria dé groene koningin van de vensterbank. Waar de plant met gemak de hete en droge woestijn trotseert, is overleven in de huiskamer helemaal een fluitje van een cent. Geen wonder dat deze robuuste krachtpatser één van de meest verkochte kamerplanten is. Nu willen we natuurlijk alles over de Sansevieria weten. Oké, komt ‘ie dan!

Geschiedenis Sansevieria

De Sansevieria komt oorspronkelijk uit de warme gebieden van Zuid-Afrika en Azië. De plant werd in 1794 ontdekt door natuuronderzoeker Carl Peter Thunberg. Hij vernoemde zijn groene ontdekking naar de Italiaanse prins Raimondo di Sangro.

Sansevieria of Vrouwentong?

Een Sansevieria wordt in de volksmond ook wel Vrouwentong genoemd. Waarom? De stekelige punt van het groene blad verwijst naar de ‘scherpe tong’ van specifiek schoonmoeders. Vandaar de naam Vrouwentongen of minder eerbiedig ‘Wijventongen’.

Wist je dat…

…de Sansevieria ook kan bloeien? Wanneer dit gebeurt kun je de zoet geurende bloemetjes het beste direct verwijderen. Zo spaart de plant haar energie.

Sansevieria soorten

Er bestaan ongeveer 70 soorten Sansevieria’s. Ze komen in verschillende groottes en in diverse vormen, zoals rechtopgaand, als een waaier of gevlochten. De meest bekende zijn:

  • Laurentii
  • Zeylanica
  • Cylindrica
  • Fernwood

Sansevieria kleuren

De Sansevieria is beschikbaar in vele groene tinten, de één lichter en de ander donkerder. Elke soort heeft een uniek bladpatroon of heeft juist een egaal voorkomen. Waar de één gestreept is of gele randen bevat, bestaan er ook cultivars met een gemarmerd blad. Erg decoratief dus! Naarmate de plant ouder wordt kan het zelfs zo zijn dat de bladeren iets verkleuren. Welke is jouw favoriet?

Wist je dat…

de Sansevieria een luchtzuiverende werking heeft? Het verbetert de luchtvochtigheid en zorgt voor een gezonde sfeer.

Veel of weinig water?

Door haar afkomst heeft een Sansevieria zeer weinig water nodig. Slechts 1x per 3 weken. Daarom zijn ze extreem makkelijk in verzorging en ideaal om cadeau te doen aan iemand zonder groene vingers. Hangen de bladeren slap of worden de randen ineens heel erg geel of bruin? Dan geef je de plant te veel water. Je kunt de plant dan het beste overpotten met nieuw potgrond. Wedden dat de Vrouwentong dan weer binnen no time opleeft?

Tip

Zorg ervoor dat je de punten van de bladeren niet beschadigt. Als dat gebeurt, groeit het blad niet verder door.