Tulpenseizoen: een bossie tulpen!

Het is tijd voor tulpen, want het tulpenseizoen is weer begonnen! Na de donkere maanden is de vrolijke en levendige tulp hét teken van het (vroege) voorjaar. Het is een typisch Hollands product, sterker nog; het is één van onze belangrijkste exportproducten. Een bossie mooie tulpen zorgt voor een lach op ieders gezicht!

Geschiedenis tulp

De iconische en gewilde bloem heeft een lange geschiedenis. Tulpen komen oorspronkelijk uit Turkije en zijn pas in de 16e eeuw in ons kleine kikkerlandje geïntroduceerd. Het was Carolus Clusius die de bloem ging kweken in de tuin van Hortus Botanicus in Leiden. Het product was destijds schaars en daarom enkel beschikbaar voor welvarende mensen.

In de 20e eeuw kwam de omslag en zo stond bijna de helft van de Hollandse bollenvelden gevuld met tulpen en verhandelen we sindsdien jaarlijks 1,6 miljard tulpenbollen en 2,4 miljard tulpenbloemen in binnen- en buitenland. En de prijs? Gelukkig is een bos tulpen hedendaags erg goed betaalbaar voor iedereen.

Symbool tulp

De tulp behoort tot één van onze nationale symbolen en is daarom hét fleurige visitekaartje van Nederland. Net zoals bij elke bloem heeft ook deze bloem diverse betekenissen, namelijk toewijding, trouw, liefde, vruchtbaarheid en vriendschap. Mooi om cadeau te doen!

Kleuren tulpen

De vrolijke tulp is er bijna in elke kleur van de regenboog, dus je kan er alle kanten mee op. Ook bestaan er vele meerkleurige tulpen die voor een wonderlijk effect zorgen als ze openbloeien. Er zijn enkele, dubbele of zelfs gefranjerde soorten. Deze laatste noemen we de papegaai of parkiet tulp (parrot). Heel bijzonder om te zien!

Tulpenseizoen

Het tulpenseizoen is in de maanden januari, februari, maart, april en mei. De start wordt gevierd met Nationale Tulpendag en dat is jaarlijks op de derde zaterdag van januari. Op die dag wordt er in het hart van Nederland (Amsterdam) een tulpenpluktuin geopend met wel 200.000 tulpen. Iedereen mag dan een gratis bosje tulpen plukken. ‘Als de lente komt dan stuur ik jou tulpen uit Amsterdam.’

Benieuwd naar het tulpen broeischema van kwekerscollectief Polder Pride?

Hollandse tulpen

Denken buitenlanders aan Nederland, dan denken ze aan klompen, kaas, molens én tulpen. De Hollandse tulp is wereldberoemd! De bollen hebben koude nachten en een koude winter nodig om goed te groeien. In totaal duurt de teelt gemiddeld 16 tot 20 dagen en dat is behoorlijk snel.

Franse tulpen

De Franse tulp is de grote zus van de Hollandse tulp. Ze is namelijk een stuk groter, langer en sprekender. Deze versie wordt voornamelijk in Frankrijk gekweekt, waar ze in de volle grond geteeld wordt zonder extra warmte of kunstbelichting. Deze natuurlijke omstandigheden zorgen ervoor dat de groei relatief langzaam gaat. Echter alles wat langzaam groeit en niet geforceerd wordt, wordt ook sterker. Anders dan bij de Hollandse tulp, kan de Franse tulp pas na 60 dagen worden gesneden.

TIP: Snijd tulpen altijd recht af

Bloemen snijdt je standaard schuin af, echter kan je dit bij de tulp beter recht doen. Doordat de tulp een dorstige bloem is en verder doorgroeit op de vaas kan je het te snijden oppervlak beter zo klein mogelijk houden. Anders wordt ‘ie te zwaar en gaat ‘ie hangen.