Tulpenseizoen: een bossie mooie tulpen!

Het tulpenseizoen is weer begonnen! Na de koude en donkere wintermaanden is de vrolijke en levendige tulp hét teken van het (vroege) voorjaar. Het is een typisch Hollands product, sterker nog; het is één van onze belangrijkste exportproducten. Een bossie mooie tulpen zorgt gegarandeerd voor een lach op ieders gezicht!

Geschiedenis tulp

De iconische en gewilde bloem heeft een lange geschiedenis. Tulpen komen oorspronkelijk uit Turkije en zijn pas in de 16e eeuw in ons kikkerland geïntroduceerd. Het was Carolus Clusius die de bloem ging kweken in de tuin van Hortus Botanicus in Leiden. Het product was toen echter zo schaars en daarom alleen beschikbaar voor welgestelden. Sinds de 20e eeuw staan bijna de helft van de bollenvelden gevuld met tulpen en verhandelen we jaarlijks 1,6 miljard tulpenbollen en 2,4 miljard tulpenbloemen in binnen- en buitenland. En gelukkig is een bossie met kleurrijke tulpen hedendaags goed betaalbaar voor iedereen.

Symbool tulp

De tulp behoort tot één van onze nationale symbolen en is daarom hét fleurige visitekaartje van Nederland. Net zoals bij elke bloem heeft ook deze bloem diverse betekenissen, namelijk toewijding, trouw, liefde, vruchtbaarheid en vriendschap.

Kleuren tulpen

De tulp is er bijna in elke kleur van de regenboog en ze kunnen zelfs meerkleurig zijn. Je hebt ze enkel, dubbel of met gefranjerde bloemblaadjes. Deze laatste noemen we de Papegaai tulp. Heel bijzonder om te zien!

Hollandse tulpen

Denken buitenlanders aan Nederland, dan denken ze aan klompen, kaas, molens én tulpen! De Hollandse tulp is wereldberoemd! De bollen hebben koude nachten en een koude winter nodig om te groeien. In totaal duurt de teelt gemiddeld 16 tot 20 dagen, dat is behoorlijk snel!

Franse tulpen

De Franse tulp is de grote zus van de Hollandse tulp. Ze is namelijk een stuk groter, langer en sprekender. Deze versie wordt voornamelijk in Frankrijk gekweekt, waar ze in de volle grond geteeld worden zonder extra warmte of kunstbelichting. Deze natuurlijke omstandigheden zorgt ervoor dat de groei relatief langzaam gaat. Echter alles wat langzaam groeit en niet geforceerd wordt, wordt ook sterker. Anders dan bij de Hollandse tulp, kan de Franse tulp pas na 60 dagen worden gesneden.

TIP: Tulpen recht afsnijden

Bloemen snijdt je standaard schuin af, echter kan je dit bij de tulp beter recht doen. Doordat de tulp een dorstige bloem is en verder doorgroeit op de vaas kan je het te snijden oppervlak beter zo klein mogelijk houden. Anders wordt ‘ie te zwaar en gaat ‘ie hangen.