Zonnebloem: de zonnige zomerbloem

Een typische zomerbloem is toch wel echt de Zonnebloem. Met haar lange, stevige steel en grote gele bloemen is deze mooie verschijning onmiskenbaar in de zomerperiode. De doorsnede van de bloem kan wel 30 centimeter groot worden, wat de Zonnebloem een echte eyecatcher maakt! Er is nog veel meer wat de Zonnebloem zo bijzonder maakt. Lees maar mee!

Geschiedenis

Van oorsprong komt de Zonnebloem uit Noord- en Zuid-Amerika. 1000 jaar voor Christus waren het de Indianen die ontdekten dat je olie en pitten uit de bloem kon halen. Wat zijn we blij met deze ontdekking, want hier zijn we hedendaags nog steeds niet mee gestopt. Zonnebloempitten worden gezien als healthy snacks, doordat ze veel plantaardige eiwitten, gezonde vetten en vezels bevatten. Gelukkig zijn ze ook nog eens heel lekker! En zonnebloemolie gebruiken we voornamelijk om margarine van te maken en niet te vergeten om in te frituren!

De Zonnebloem werd vroeger niet alleen gebruikt als voedingsmiddel, maar ook gezien als religieus symbool om werkelijk van alles te eren. Zo werden er schalen met zonnebloempitten bij graven van doden neergezet en droegen priesters gouden afbeeldingen van Zonnebloemen bij zich. In de tijd van het Impressionisme kreeg de zonnige beauty een belangrijke positie in verschillende kunstvormen. Denk aan de welbekende schilderijen van Vincent van Gogh. Dankzij deze Nederlandse kunstenaar werden Zonnebloemen nóg geliefder!

Symboliek

De Zonnebloem staat symbool voor geluk, liefde, vertrouwen, bewondering, kracht en zon. De symboliek van de liefde komt voort uit de Griekse mythologie. De nimf Clytia werd destijds verliefd op zonnegod Apollo. Alhoewel Clytia beeldschoon is, geeft Apollo jammer genoeg geen gehoor aan haar vraag om liefde. Clytia sterft van liefdesverdriet en verandert prompt in een zonnebloem om vervolgens continu mee te draaien met de zon. Zo kon ze Apollo voor altijd bewonderen.

Wist je dat…

…de wetenschappelijke naam van de Zonnebloem Helianthus is? Deze naam komt van het Griekse helios (zon) en Anthos (bloem).

Zonnebloem soorten

Wereldwijd bestaan er ongeveer 70 soorten Zonnebloemen met daarnaast heel veel cultivars. Er zijn winterharde en eenjarige soorten met dubbele en enkele bloemen in allerlei formaten. De eenjarige soort is ruw behaard, grootbladig en kan wel 3 meter hoog worden. De bloeitijd is van juli tot en met september.

De meest bekende soort is de Helianthus Annuus.

Vormen en kleuren

De Zonnebloem heeft een dikke steel, welke voorzien is van zachte haartjes. De bladeren zijn ruw en hebben de vorm van een hart. En dan de bloem… Deze heeft een donkerbruin centrum waarin pitjes groeien, met hieromheen gele bloemblaadjes. Alhoewel, geel? Deze variant is de meest bekende, maar wist je dat Zonnebloemen in veel meer kleuren verkrijgbaar zijn? Ze zijn er ook in het oranje, bruin, crème en zelfs donkerrood. Zoek bijvoorbeeld maar eens op Helianthus Marley Flame. Bekijk ook onze Bloomershop voor het huidige aanbod.

Niet alleen qua kleur, maar ook wat betreft vorm bestaan er verschillende variaties. Er zijn namelijk ook kleinere Zonnebloemen met een enkele rij aan bloemblaadjes of met meerdere kransen. Welke je ook kiest, de levendige Zonnebloem staat altijd garant voor een waar zomergevoel!

Zonnebloem tip

Oh no, mijn Zonnebloemen hangen…” Dit probleempje is zo opgelost! Vervang het water voor heet water en binnen no time fleuren de bloemen weer helemaal op!