TALENT
STAGE

Interview NADIEH BALTUS

Clean en fris. Kleurrijk en vol eenvoud. Studio Balt is vernieuwend en wij zijn gek op haar werk!

Nadieh viel ons al snel op. Instagram is haar thuisplek waar we snel verliefd werden op haar werk. Fris en vernieuwend, kleurrijk en met momenten super strak en vol eenvoud. Kortom, een talent met (pas) twee jaar ervaring en dan al zó goed. Die kunnen we niet laten lopen. Tijd voor onze volgende Talent Stage, Nadieh Baltus van Studio Balt. Bring it on!

Nadieh Baltus - Studio Balt profielfoto
Talent Stage

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Nadieh Baltus, ik ben 27 jaar en ik woon in Maastricht. Ongeveer twee jaar geleden heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik besloten om een lang gekoesterde droom na te jagen: werken met bloemen. Dit was best een grote omslag aangezien mijn oorsprong niet in bloemen ligt, maar in de mode. Alle kennis en technieken die ik dagelijks gebruik heb ik mezelf aangeleerd. Zodoende ben ik langzaam maar zeker van mijn passie mijn werk gaan maken en dat is uitgegroeid tot Studio Balt.

Hoe ziet je dag er doorgaans uit?
Ik ben zelfstandig ondernemer en dat betekent dat ik alle werkzaamheden binnen mijn bedrijf zelf uitvoer. Hierdoor ziet elke dag er weer anders uit. Het ene moment werk ik op locatie aan een grote installatie en het andere moment sta ik de vloer van mijn studio te vegen en emmers uit te wassen. De enige constante factor in mijn werk is dat er eigenlijk altijd te weinig uren in een dag zitten, haha.

Foto’s door Studio Balt

“Afgelopen jaar overleed mijn oma plotseling, voor haar maakte ik mijn allereerste rouwstuk”

Wanneer kwam het moment dat je dacht “Ik ga de bloemen in!”?
Na mijn studie aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) besloot ik om mijn hart te volgen en terug te keren naar Limburg. Ik genoot zo intens van de ruimte en de natuur die Limburg te bieden had dat ik besloot om een snijbloementuin aan te leggen. De overvloed aan bloemen gaf me de mogelijkheid om eindeloos te experimenteren. Ik vond het zo inspirerend om iets te creëren met bloemen die ik zelf had gekweekt. Vanaf dat moment wist ik dat ik mijn roeping gevonden had.

Wat maakt de bloemensector voor jou zo leuk en uitdagend?
Het proces van vergankelijkheid dat bij bloemen zo zichtbaar aanwezig is, fascineert me. We vullen onze vaas met verse bloemen ondanks dat we weten dat de schoonheid maar van korte duur zal zijn. Bloemen dragen bij aan een waardevolle herinnering, het heeft iets poëtisch. Mijn werk is altijd een vertaling van de sfeer of emotie die mijn klant voor ogen heeft. Als ik deze vertaalslag goed weet te treffen geniet ik het meest van mijn werk.

Welke bloem vind jij het allermooist? Ja, we weten; dat is kiezen tussen je twee kinderen ????. (Je mag ook per seizoen een bloem kiezen)
Ik hou van bloemen met een uitgesproken karakter. Vaak zijn dit niet per se de allermooiste bloemen, denk aan de grote hangende bloemen van de Amaranthus Caudatus. Hiermee kun je een heerlijk dramatisch effect creëren, zeker als je ze gebruikt in grote hoeveelheden. Het wordt dan bijna een soort van sprookjesachtig landschap van vreemde wezens.

Welke zaken zou je in de sector graag zien veranderen?
Ik zou het leuk vinden als er meer bloemen op de markt zouden komen met organische vormen en natuurlijke afwijkingen. Geteelde bloemen hebben vrijwel altijd kaarsrechte stelen met allemaal precies dezelfde lengte, voor mij hoeft het allemaal niet zo netjes en perfect. De liefde voor onvolmaaktheid is ontstaan toen ik zelf bloemen ging kweken. In mijn ogen zijn het vaak juist de bloemen met karakter die een boeket interessant maken.

Foto’s door Studio Balt

Op welk werk ben jij het meest trots en waarom?
Afgelopen jaar overleed mijn oma plotseling, voor mij was zij de bloemenkoningin. Voor haar crematie maakte ik mijn allereerste rouwstuk. Ondanks dat ik werd overrompeld door emoties wist ik precies wat me te doen stond. Het voelde alsof ze me de weg wees. Dit gevoel probeer ik nu tijdens mijn werk altijd mee te nemen, omdat ik zelf heb ervaren hoe waardevol een afscheid met bloemen kan zijn.

Wat is jouw ultieme opdracht? Een bruiloft voor een BN’er, het Rijksmuseum aankleden, of het diner aankleden van het Koninklijk huis?
Het Rijksmuseum aankleden lijkt me een fantastische ervaring. In de toekomst wil ik graag mijn focus verleggen van allround bloemist naar grotere opdrachten waarin ik mijn creativiteit nog meer kan uiten. Het lijkt me heel fijn om écht de tijd te kunnen nemen voor een project en een concept te creëren dat tot in de puntjes klopt.

Hoe zou Bloomer jou als bloemist of stylist het leven nog leuker en makkelijker kunnen maken?
Bloemen bestellen is een van de favoriete momenten van mijn dag. Het is altijd moeilijk kiezen tussen al die bloemenpracht. Als ik s’ ochtends vroeg aankom in de studio zie ik de blauwe boxen van Bloomer klaarstaan en dan denk ik altijd “wat een luxe”. Jullie bezorgservice neemt een hele hoop zorgen weg. Goed geregeld Bloomer, ga vooral zo door!

Wil jij ook tijd besparen en onze mooie dozen ’s morgens vroeg aantreffen? Schrijf je dan hier in en ontdek het gemak van Bloomer