TALENT
STAGE

Interview CÉLINE VANDENBERGHE

Céline haalt Parijs naar België…

De Parijse stijl is kenmerkend voor Céline. Niet gek dat ze regelmatig naar Parijs keert om haar opleiding tot florist af te ronden. Met haar eigen winkel verzorgt ze de mooiste creaties en decoraties. Onderscheidend, verfrissend en super zacht. We like!

Talent Stage

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Céline, 30 jaar en oprichtster van Fleur de Coeur. Via mijn bedrijfje bied ik boeketten en bloemdecoraties aan op maat in Parijse stijl. Ik heb een voorliefde voor de Parijse cultuur en volgde ook daar mijn opleiding florist. Die stijl probeer ik in ieder van mijn creaties te laten weerspiegelen. Regelmatig ben ik dus ook in Parijs te vinden om bijkomende cursussen te volgen om mijn stijl verder te perfectioneren en om nieuwe, frisse ideeën en inspiraties op te doen.

Hoe ziet je dag er doorgaans uit?
Mijn dag ziet er helemaal niet uit als die van een traditionele florist. Van opleiding ben ik immers ook  jurist en ik werk ook nog een paar dagen per week in deze sector. Het uitdenken van ideeën, samenstellen van kleurencombinaties en bloemensoorten doe ik dus ’s avonds en in het weekend. ‘ S ochtends sta ik heel erg vroeg op om de bloemen schoon te maken en op water te zetten. Nadat dit werk is gedaan, is het tijd voor een snelle koffie en vertrek ik richting mijn andere job als jurist. ’s avonds laat ik mijn creativiteit de vrije loop en werk ik de binnengekomen bestellingen af, soms tot de late uurtjes. De donderdagavond trek ik de deur van mijn buro  achter me dicht en ligt mijn focus enkel nog op de bloemen. Mijn vrijdagen, zaterdagen en zondagen zijn hieraan volledig gewijd. Vaak werk ik dan voor private dinners en feesten of klanten die bij Fleur de Coeur gewoon een mooi boeket bestellen voor zichzelf of om een speciaal iemand cadeau te doen. Momenteel werk ik dus 7/7, maar met heel veel plezier en voldoening.

Foto’s door Fleur de Coeur

“Ik ben steeds erg geboeid geweest door de natuur en de schoonheid van bloemen en het vergankelijke ervan.”

Wanneer kwam het moment dat je dacht “Ik ga de bloemen in!”?
Ik ben steeds erg geboeid geweest door de natuur en de schoonheid van bloemen en het vergankelijke ervan. Mijn grootmoeder Lea, die ondertussen enkele jaren is overleden, had een ongelofelijk prachtige tuin, vol met de weelderigste bloemsoorten. Als klein kind huppelde ik er vrolijk rond en maakte ik al mini composities en boeketjes. Sommigen verkochten we zelfs in de buurt en met de opbrengst kochten we snoep. Dat was our little secret 🙂 Jaren later, koos ik voor een totaal andere opleiding als jurist. Na een aantal jaar als advocaat te hebben gewerkt, kwam het besef dat dit werk me niet gelukkig maakte. Ik miste het creatieve aspect en al snel wist ik dat ik “back to nature” moest. Als echte Parijsliefhebber besloot ik om naar Parijs te trekken en daar mijn opleiding florist te volgen. Bij terugkomst thuis liet ik er geen gras over groeien, de oprichting van mijn bedrijfje Fleur de Coeur was een feit en ik voelde meteen aan dat het juist zat.

Wat maakt de bloemensector voor jou zo leuk en uitdagend?
Het feit dat je werkt met een vers product is op zich de grootste uitdaging. Ik probeer steeds de natuurlijke schoonheid van de bloem op zich zoveel mogelijk tot uiting te laten komen in mijn creaties. Dit zonder onnodige of kunstmatige toevoegingen, daar hou ik niet van. Dit betekent dus ook wel een afweging tussen esthetiek en houdbaarheid. Het leukste aan het product is dat je eindeloos je creativiteit kan laten spelen door het samenbrengen van nieuwe soorten of variëteiten, kleuren en zo telkens een ander en interessant resultaat kan bekomen.

Welke bloem vind jij het allermooist? Ja, we weten; dat is kiezen tussen je twee kinderen ????. (Je mag ook per seizoen een bloem kiezen)
Uiteindelijk ga ik dan voor tuinrozen, pioenen en dahlia’s 🙂

Welke zaken zou je in de sector graag zien veranderen?
Meer transparantie in het prijsbeleid (al vind ik dat Bloomer hier wel al een dikke pluim verdient op dit vlak) en een betere toegankelijkheid tot variëteiten die op het eerste zicht minder commercieel lijken, maar soms bijzonder interessant kunnen zijn om je creaties tot een ander niveau te tillen.

Foto’s door Fleur de Coeur

Op welk werk ben jij het meest trots en waarom?
In principe ben ik heel trots op elke verwezenlijking die ik tot nu toe heb bereikt. Het is immers geen evidentie om een bekend pad voor een stuk te verlaten en je op een nieuw avontuur te storten. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor de mensen die oprecht in mijn geloven, mijn stijl begrijpen en mijn werk appreciëren. Met mijn aanpak probeer ik de mensen ook te inspireren om hun hart te volgen en te durven springen in het onbekende. Ik heb het mij in ieder geval nog geen seconde beklaagd.

Wat is jouw ultieme opdracht? Een bruiloft voor een BN’er, het Rijksmuseum aankleden, of het diner aankleden van het Koninklijk huis?

Dat is een moeilijke, maar dan denk ik vooral aan de mogelijkheid om een groot fashion event of kunstvernissage aan te kleden met bloemen. Tussen fashion, bloemenstyling en kunst zitten immers veel gelijkenissen en dit zijn allemaal aspecten die me heel erg interesseren.

Hoe zou Bloomer jou als bloemist of stylist het leven nog leuker en makkelijker kunnen maken?
Dat hebben jullie alleszins al voor een groot stuk gedaan 🙂 Keep up the good work!

Raak jij nu ook enthousiast na het lezen van dit interview en wil jij ook onderdeel uitmaken van de Bloomer familie?
Schrijf je dan hier in en ontdek het gemak van Bloomer