De duurzaamste tulp van Nederland en wij hebben ze!

Planet Proof én MPS A+, Tulpen van Sam

Tulpen van wie?

Van Sam, de duurzaamste tulpenkweker van Nederland. In het mooie en uitgestrekte Noord-Hollandse plaatsje Slootdorp teelt Sam met zijn team de mooiste tulpen. Dikkere stelen, groenere bladeren en grotere bloemknoppen dan gewone tulpen. En dan doet hij dat ook nog eens op een super duurzame manier. Wij zijn fan, net als jullie. Na het succes van vorig jaar, gaan we dit jaar opnieuw aan de slag met Sam.

Maak kennis met Sam, die ons met open armen ontving op zijn kwekerij, naast 45 hectare landbouwgrond, waar hij de bollen zelf kweekt.

Want tulpen kweken, dat gebeurt volgens 2 fases. Eerst moet je een goede bol hebben, waaruit je de tulp wilt laten groeien. Op zijn 45 hectare land, kweekt hij de bollen zelf op (daar ken je die prachtige bloembollen velden van!). Uit die bollen groeien tulpen, maar die zijn niet geschikt om te verkopen. Die worden gesneden en blijven op het land liggen. Dat dient weer als compost voor de grond. Wist je dat die mooie bloemenvelden dus eigenlijk geen bloemen opleveren, maar bollen?

Die bollen worden vervolgens gedroogd, en opgeslagen. Tot het moment dat ze worden ‘geprikt’.

Foto door Bloomer

Sam teelt zijn tulpen op (regen)water. De bollen worden in de kratten ‘geprikt’. Zo zitten ze vast en gaan ze niet drijven, als het water wordt toegevoegd. Nadat de tulpenbollen in de krat zitten, gaan ze 3 weken in de koelcel om de wortels goed te laten groeien. Na 3 weken mogen ze de kas in, om uit te groeien tot prachtige tulpen. Daar staan ze nog zo’n 3 weken om goed lang te worden en de knop de laten ontwikkelen.

Wat maakt ze dan duurzaam?

Sam is en ademt duurzaamheid. Al het water (zijn silo kan ruim 4.000 kuub water opslaan!!!) wordt opgevangen van de kas, dus hij verbruikt geen leidingwater. Al het water wat door de kratten stroomt, wordt gefilterd en hergebruikt.

Daarnaast bouwt Sam de kratjes om, tot een gigantisch zwembad in de zomer. Niet om zelf in te badderen;), maar om zijn eigen warmte op te wekken. Door middel van folie op de kratten te leggen, er water doorheen te laten lopen, warmt de zon het water onder het folie op. Dat wordt extern opgeslagen buiten de kas, totdat Sam het nodig heeft. Op het moment dat de tulpen in de kas staan (nu dus!) en ze warmte nodig hebben. pompt hij het warme water de kas in. Op die manier verwarmt hij zijn tulpen met zijn zelf opgewekte warmte. Briljant toch!

Maar, er is meer!

Sam beperkt zich in zijn inzet niet tot zijn kas, of waterrecycling, hij gaat nog een stap verder. Zijn verpakkingen zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd materiaal. Om zijn 45 hectare land, heeft hij akkerbeplanting aangelegd. Hierdoor stijgt de biodiversiteit op en rondom het land. Insecten, knaagdieren, vogels en andere dieren vinden hun weg naar zijn land. Zo doet hij het niet alleen goed voor zijn tulpen, maar ook voor alles er omheen!

Exclusief bij Bloomer, in de mix!

Exclusief voor Bloomer mixt Sam zijn tulpen dit jaar ook in een mengsamenstelling. Bloomer biedt de tulpen van Sam aan, verpakt met 20 stelen. Lekker klein, omdat je niet altijd 50 witte tulpen nodig hebt, maar liever wat verschillende kleuren hebt. Precies daarom houden we de aantallen klein. Vanaf maandag 7 januari zin de tulpen via Bloomer verkrijgbaar. Gaande weg de maand januari breidt het assortiment zich uit! Scoor die duurzame maar bovenal prachtige tulpen snel via onze shop, of klik hier om ze direct te kopen.

Foto door Tulpen van Sam

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!