Antirrhinum Costa Apricot

Leeuwenbek

Antirrhinum

  • Afkomst
    Zuidwest Europa

  • Beschikbare periode
    Mei t/m oktober

  • Familie van
    Plantaginaceae / Weegbreefamilie

De majestueuze Leeuwenbek (Antirrhinum) dankt zijn naam aan de karakteristieke vorm van de bloem, die doet denken aan de geopende snuit van een leeuw. Roaaarr! Gelukkig is de kleurrijke bloeier alles behalve gevaarlijk. Sterker nog, de Leeuwenbek is een zachtaardig, knap typetje. We vertellen je er graag alles over. Lees je mee?

Scroll naar beneden
voor meer informatie

Geschiedenis en oorsprong

De Leeuwenbek (Antirrhinum) is een kruidachtige plant uit de weegbreefamilie (Plantaginaceae) en komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Europa. De plant groeit vooral op open, zonnige en droge plekken, voornamelijk op kalkrijke bodems. Maar je vindt ze ook op oude muren en in steengroeven. In Nederland komt de soort Antirrhinum majus zelfs in het wild voor. Heb jij haar weleens in de natuur zien groeien?

Symboliek

De charmante bloem heeft meerdere symbolische betekenissen. Deel je een groot geheim met iemand? Geef hem of haar dan een Leeuwenbek, want de bloemsoort staat voor het bewaren van diepste geheimen. Daarnaast vertegenwoordigt de zomerse schoonheid ook kracht, welvarendheid, puurheid en zelfs liefde in de wetenschap.

Vormen en kleuren

De bloem van een Leeuwenbek bestaat uit een boven- en onderlip. Zoals eerder beschreven doet deze vorm denken aan de muil van een leeuw. Knijp je de bloem voorzichtig aan de zijkanten samen, dan opent en sluit ze als een klein bekje. HAP!

De bloemstengel, die bovenaan licht behaard is, kan wel 90 cm lang worden. De lancetvormige blaadjes zijn verspreid over de hele lengte van de steel. De opvallende, weelderige bloemen bloeien uitbundig, een waar spektakel! Bovendien zijn ze verkrijgbaar in de meest feestelijke kleuren: van vlammend rood en ijzig wit tot knallend oranje en diep paars. Ook zachte tinten komen aan bod, zoals pastelgeel, abrikoos, lichtroze en lieflijk lila. De Leeuwenbek is écht van alle markten thuis!

Verzorging: altijd schuin afsnijden

Leeuwenbekken zijn zeer decoratieve elementen in springerige veldboeketten. Met hun royale bloemen brengen ze niet alleen kleur, maar worden ze ook vaak gebruikt om hoogte te creëren in een bloemstuk. Het is belangrijk om de stelen aan de onderkant altijd schuin af te snijden. Zo kunnen ze optimaal water opnemen, waardoor zelfs de bovenste bloemen prachtig openbloeien.

Explosie van kleur in de tuin

Niet alleen in de vaas, maar ook in de tuin zijn leeuwenbekken echte eyecatchers. Ze zorgen voor een explosie van kleur in elke plantenborder en niet alleen wij zijn er dol op! Ook vlinders, hommels en bijen worden aangetrokken door de licht geurende bloemen. Door de dichte vorm van de bloem moeten hommels extra hun best doen om bij de nectar te komen. Maar daar hebben ze een slimme oplossing voor: ze bijten een klein gaatje in de kroonbuis om zo de zoete nectar op te zuigen.

Met Leeuwenbekken geniet je extra lang van de bloei: van juni tot oktober staan ze in volle pracht.