Op Beemster Klei

Biologische bloemen van topklasse. Mét een verhaal!

Het begon allemaal met een stage…

Als je het terrein van op Beemster Klei op loopt, wordt je warm onthaald door Julian en tientallen insecten. Het stikt er van de insecten en daar is Julian trots op. Op dit stuk land van 2,5 HA liep in 2016 stage op het bedrijf van Jan Knook. Daarna is het allemaal erg snel gegaan. Al tijden was Julian bovengemiddeld bezig met de natuur. In zijn eigen bloementuin was hij er helemaal klaar mee, dat elke plaag of elk soort onkruid zou moeten worden bestreden met gif. Dat kon toch anders? In 2017 was Julian eigenaar van deze natuurlijk prachtige kwekerij.

Tijdens zijn stage bij Jan Knook raakte deze interesse in een stroomversnelling. Biodiversiteit, balans in je gewas en geduld waren de onderwerpen waar Julian blij van werd. De weerzin tegen ‘spuiten’(red: het aanbrengen van chemische bestrijding) leerde hem dat het vanzelf goed kwam. ‘Je hebt geduld nodig, als je alles de tijd durft te geven lost de natuur het meeste zelf op. Zo wordt een luizenplaag door de natuur zelf opgeruimd, lieveheersbeestje en andere insecten weten hun weg wel te vinden!

Biologische bloemen Bloomer

Foto door Bloomer

Als ik vraag wat Julian drijft, is hij niet snel uitgepraat. ‘Ik vind het prachtig om zo veel mogelijk zelf te doen, elke dag bezig te zijn met de natuur, te zien waartoe ze allemaal in staat is. Als je hard werkt, wordt je beloond. Niet alleen met de mooiste bloemen en planten, maar ook met ‘nieuwe’insecten. Door onze biodiversiteit op het land komen hier zelf insecten voor die jarenlang niet zijn gezien in de omgeving. Puur en alleen omdat we er alles aan doen het al die beestje goed naar de zin te maken’.

Wat brengen biobloemen de bloemist?

Op de eerste plek het meest eerlijke en natuurlijkste product. Daarnaast is er weinig biologisch materiaal te verkrijgen, dus ze kunnen zich er enorm mee onderscheiden. Ze hebben een verhaal te vertellen over hoe dit tot stand is gekomen. Onze teelt gaat veel verder dan ‘red de bij’, het heeft alles met biodiversiteit te maken. Daarnaast kunnen bloemisten die zijn aangesloten bij de Barometer Duurzame Bloemist extra punten krijgen voor de inkoop van biobloemen.

Wat brengt de toekomst?

‘Ik hoop natuurlijk dat bio steeds populairder wordt, daar hebben we allemaal baat bij. Zelf wil ik graag meer jaarrond productie kunnen leveren. Nu ligt het vooral in de zomermaanden, dat trek ik graag verder door. Zo zijn we bezig met vroegbloeiende planten om eerder te starten en met bloeiende heesters en bessen, zodat we langer het seizoen door kunnen trekken. Maar in de biologische teelt duurt dat wat langer omdat planten meer groeitijd nodig hebben. Daarnaast moet ik de planten natuurlijk nog door en door leren kennen, haha!’

Wat is jouw lievelings bloem?

Daar hoeft hij niet lang over na te denken. Dille is met stipt zijn favoriet. Het is een prachtig product om te zien, het geurt, heeft lange stelen en is fijn om te telen. Het is niet voor niets dat hij er enorm veel van heeft staan. Eerlijk is eerlijk, het is een prachtig gezicht. Die mooie gele schermen boordevol vliegen, kruipen en zoemende insecten…

Bio van Op Beemster Klei bij Bloomer

De producten van Julian worden bij Bloomer in de shop aangeboden met het SKAL keurmerk. Het assortiment loopt uiteen van Dille tot Pioenen (die zijn helaas over) tot Phlox. Neem snel een kijkje in de categorie biologische bloemen. Doordat Julian kleine aantallen kweekt, wisselt het assortiment dagelijks.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!