Bedrijf: Bredefleur
Gevestigd in:
Moerkapelle en Luttelgeest
Opgericht in:
1997, maar eigenlijk al veel eerder
Certificeringen: MPS-A, Global Gap
Eigenaren:
Peter, Thomas en Levi Evers
Assortiment:
Lelies

Lelies: indrukwekkende en zeer gewaardeerde bloemen met een all-over bravoure waar men ‘u’ tegen zegt. Het is de warmhartige en enthousiaste familie Evers die de populaire bloemsoort kweekt onder de bedrijfsnaam Bredefleur. Bloomer ging langs bij de leliekweker en nam een kleurrijk kijkje in de kas.

Actie!

Hoe gaaf is het om een keer een unieke soort Lelie in je bloemenwinkel te laten shinen? Anders dan de standaard. In goede samenwerking met Bredefleur hebben we met zorg 2 schitterende Oriental soorten uitgezocht: Nymph en Zelmira. Wanneer je een bestelling plaatst op woensdag 9 maart krijg je deze 2 unieke leliestelen cadeau ter kennismaking. Laat ze uitbloeien op je toonbank, wedden dat je positieve reacties krijgt op de bloemen?

Achtergrond Bredefleur

De besloten vennootschap is officieel opgericht in 1997, maar de geschiedenis van Bredefleur rijkt nog een stukje verder. Broers Peter, Thomas en Levi zijn namelijk alweer de vijfde generatie die zich met veel passie richten op het telen en het ondernemen. Ze leerden de fijne kneepjes van het vak van hun vader Piet, waarbij de broers dus ook letterlijk zijn opgegroeid tussen de Lelies. Het ouderlijke bedrijf in Moerkapelle is 5,5 hectare groot en de tweede zelfstandige kwekerij van ruim 8 hectare staat gevestigd in Luttelgeest (Noordoostpolder).

Binnen Bredefleur hebben de drie broers hun eigen taken en verantwoordelijkheden en dat is op de volgende manier perfect uitgesplitst. Peter houdt zich bezig met de organisatie, innovatie, productie, machines en het personeel. Thomas richt zich op de teelt, inkoop van de bollen en runt samen met Peter de kwekerij in Luttelgeest. Levi gaat over de marketing en verkoop van Bredefleur.

Het totaalassortiment van Bredefleur is gegarandeerd 52 weken per jaar verkrijgbaar, wat resulteert in een productie van maar liefst 20 miljoen stelen op jaarbasis. Met de focus op hun drie kernwaarden (kwaliteit, continuïteit en exclusiviteit) is de organisatie ontzettend toegelegd op het telen van de allermooiste lelies. Wat ons betreft een innovatieve en dynamische kwekerij met een bloeiende toekomst voor zich!

Bredefleur collectie

Bredefleur biedt een breed assortiment aan imposante lelies, welke zijn onderverdeeld in 3 categorieën:

Longiflorum Aziaat (LA)
De Longiflorum Aziaat is zeer elegant, kent een rijkheid aan kleuren en zijn altijd van hoge kwaliteit. Maar wat deze leliecollectie echt onderscheidend maakt is de geur. Waar lelies over het algemeen bekend staan om een onaangename geur, is de LA-lelie geurloos. Ja, echt waar!

Oriental Trompet
De lelies uit de Oriental Trompet-lijn kenmerken zich door de uitzonderlijk grote bloemen. Ware blikvangers! Ook staat deze lijn bekend om hun heerlijke geur. Met name de Nymph ruikt als een zoet snoepwinkeltje!

Longiflorum
Longiflorum lelies zijn herkenbaar  aan hun exclusieve grote kelken. Ze zijn stijlvol, chic en hebben een tijdloze uitstraling. Een klassieke schoonheid die perfect past bij speciale bloemstukken!

Teelt van lelies

“Wij hebben een goede en hechte samenwerking met onze bollenkwekers en veredelaars. Veel van onze bollen komen uit Chili, maar bijvoorbeeld ook uit Frankrijk. Wanneer we een nieuwe soort hebben gevonden die echt uniek is, ben je vaak 3 tot 5 jaar verder voordat je deze op de markt kan introduceren”, vertelt Levi ons. Uiteraard wordt er niet standaard gewerkt met ‘nieuwe bollen’. Wanneer bollen kwalitatief nog goed genoeg zijn hergebruiken wij ze. Ze worden dan opgeslagen in de vriescel om de bollen erna te laten ontwaken en te prepareren voor hergebruik”, vertelt Levi.

En hoe verloopt het totale teeltproces? “De bollen worden zorgvuldig in de volle grond gepoot die vol zit met alle benodigde voedingsstoffen. Hier in Moerkapelle gebeurt dit met de hand en in Luttelgeest maken we gebruik van een bollenmachine. In de kas worden vervolgens de perfecte omstandigheden georganiseerd en de juiste verzorging toegepast om de lelie perfect te laten groeien.” Vanaf het planten van de bol duurt het zo’n 10 weken voordat een lelie is volgroeid. “Wij snijden de lelies zo rijp mogelijk schuin af. Via de transportband worden de stelen naar de verwerkingshal geloodst en krijgt de bos een mooie Bredefleur hoes. Hierop staat afgebeeld welke bloemen er in haar knoppen schuilen”, aldus een trotse Levi.

Duurzaamheid

Voor elke kweker is het een uitdaging om duurzaam te werk te gaan. Bredefleur is wat betreft dit onderwerp een echt voorbeeld om na te streven, want ze deinzen totaal niet weg voor een puik staaltje innovatie. Alle benodigde technische installaties zijn aanwezig om Het Nieuwe Telen toe te passen. Zonnepanelen op het dak zorgen voor 100% stroomvoorziening. Er zijn schermdoeken en diffuus glas geïnstalleerd, wat resulteert in een betere en hogere productie. In 2021 is er duurzame bedrijfskleding in gebruik genomen, gemaakt van milieuvriendelijke rPET-garen. Alsof dat nog niet genoeg is, is Bredefleur er na ontzettend veel testen in geslaagd om 100% biologische bestrijding in te zetten. Doen ze goed!

Lang leve de Lelie

In het wild bloeien Lelies in Korea, Japan, India en in delen van Siberië en de Verenigde Staten. Ze komt in vele verschillende gedaantes, zoals de trompetvorm, platte vorm en komvorm. Ook de bloemen variëren in grootte. In volle bloei kunnen ze een doorsnede hebben van 7 tot wel 25 centimeter. Ook qua kleur gaat het alle kanten op. Lelies zijn er in zachte tinten of felle kleuren, zoals sereen wit, lieflijk roze, knalgeel en opvallend rood. De wonderlijke bloemen zijn er ook met gekleurde strepen, randen en stippen.

Wist je dat…

… de Lelie symbool staat voor vrouwelijkheid, liefde, beminnelijkheid, zuiverheid, vruchtbaarheid, eenheid en vergankelijkheid?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!

Nog geen eigen account?

Heb je nog geen Bloomer account? Ben je een bloemist of stylist, vraag hem dan snel aan. Let op: wij verstrekken geen automatische accounts. Je krijgt eerst een telefoontje van ons, we maken kort telefonisch kennis en leggen ons concept even uit en versturen daarna de inloggegevens.

APP ONS

MAIL ONS

BEL ONS

CHAT MET ONS