Op bezoek bij de kweker: Future Flowers

Bedrijf: Future Flowers
Gevestigd in: De Lier – Zuid-Holland
Opgericht in: 2001
Bedrijfsgrootte: 12 medewerkers
Staat bekend om: Calla / Zantedeschia

Soms vertellen bloemen iets wat je zelf niet in woorden kan uitdrukken. De Calla is een sierlijke bloem met een slank en elegant silhouet die zowel voor feestelijke gelegenheden wordt ingezet, maar we zien haar ook veel terugkomen in prachtige rouwstukken. Future Flowers kweekt de stijlvolle Calla, waarbij hun specialiteit de helderwitte Crystal Blush is. Oeh la la, alleen die naam al…!

Zo uniek is de Calla

Laten we het hebben over de Calla, uniek in haar soort. De fiere, zachte bladeren van deze ranke plant zijn helder groen en hebben de vorm van een pijl. Hier tussen groeit recht omhoog de stijlvolle kelk. Dit is een trechtervormig schutblad die langzaam naar buiten toe opent. Binnen in vind je de lichtgele bloeikolf, oftewel de aar. Deze bestaat uit piepkleine bloemetjes die eigenlijk totaal niet opvallen ten opzichte van de mooi gevormde, gekleurde kelk. De kleuren van de karakteristieke ‘bekers’ zijn uiteenlopend van geel, wit, roze, rood en donkerpaars. Sommige soorten zijn tweekleurig en er bestaat zelfs een zwarte variëteit. Bijzonder!

Future Flowers

Eigenaar Eric Jansen ontvangt ons met een boks en een vriendelijke glimlach. Samen met vader Coen runt hij sinds 2001 hun kleinschalige bedrijf Future Flowers. Waar de kas in Naaldwijk toch echt net te krapjes werd, zijn vader en zoon in 2018 verhuisd naar de Lier waar ze 1,4 hectare tot hun beschikking hebben. En dat is goed genoeg voor de productie van hun lieftallige Calla’s.

In de kas van Future Flowers zien we een groen geheel met duizenden gekleurde kelken in de vorm van een trompet. Dit maakt de Calla een echte one of a kind qua uitstraling. En dat begint allemaal met een knol die solo in een pot wordt gepoot. Waarom? “Vroeger stopten we de knollen in de volle grond, maar als hier één ziek plantje tussen zat konden we de rest ook weggooien. Door middel van pottenteelt met substraat kan elk op zichzelf staand plantje worden gecheckt”, vertelt Eric ons. Maar liefst vijf keer per jaar kunnen er Calla stelen geoogst worden, waardoor het bedrijf jaarrond kan leveren.

En wat leveren ze dan precies? Qua kleuren gaat het bij Future Flowers maar liefst acht verschillende kanten op; van geel, oranje en zwart tot tweekleurig. Maar hun echte specialiteit is toch echt de witte Calla Crystal Blush. Een elegante kwaliteitsbloem die wordt geroemd om haar puurheid en die makkelijk te verwerken is in boeketten, bloemdecoraties en corsages.

Wanneer we Eric vragen hoe duurzaam zijn bedrijf is, kan hij trots zeggen dat er binnenkort een grote investering gedaan wordt. “Op dit moment hebben wij een warmtekrachtkoppeling om zelf elektriciteit op te wekken. Ook de grond wordt niet zomaar weggegooid. Wij verzamelen dit en dit wordt vervolgens door een bedrijf opgehaald en hergebruikt. En binnenkort wordt het dak vol gelegd met zonnepanelen”, aldus Eric. Future Flowers heeft de Global Gap en de MPS-A certificeringen op zak en ze dragen het Decorum kwaliteitslabel.

Wist je dat…

je een Calla buigzamer kan maken door de steel tussen je handen te wrijven?

Geschiedenis van de Calla

De sierlijke Calla stamt af van de Latijnse naam Zantedeschia Aethiopica en luistert ook naar de naam Aronskelk of Bekerplant. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse schone werd in de 18e eeuw door de Italiaanse botanist Giovanni Zantedeschi (yes, afgeleid van) meegebracht richting de noordelijke streken. In Afrika groeit de plant onderaan hellingen in en rond het zompige moeras. De exotische plant slaat het water op in haar wortelknol om zo een drogere periode te overleven. Voorbereid om te survivallen dus!

Symboliek van de Calla

De Calla heeft verschillende symbolische betekenissen. Het staat voor zuiverheid, sympathie en schoonheid. Ook wordt de opvallende Zantedeschia gezien als het klavertje vier onder de bloemen, want men noemt het ook wel een geluksbloem. Dit stamt uit de tijd van de Grieken en Romeinen, waarbij de goden volgens mythen dronken uit de kelken van de bloem. Probeer dit maar eens na te doen…

Calla assortiment

Benieuwd naar het assortiment aan Calla’s? Laat jezelf verrassen in de Bloomer webshop.