Op bezoek bij rozenkwekerij Marjoland

Bedrijf: Marjoland
Gevestigd in:
Waddinxveen
Opgericht in:
1978
Certificeringen: MPS A & Global Gap
Eigenaar:
Familie van den Nouweland
Assortiment:
Rozen

Rozen zijn en blijven de grote favoriet onder consumenten. De koningin der bloemen is wereldwijd de meest verkochte bloem en we hoeven je vast niet te vertellen waarom 😉 Naast de pracht en praal is topkwaliteit uiteraard van groot belang. En daar hoef je bij rozenkwekerij Marjoland niet aan te twijfelen. We nemen je mee achter de schermen, lees en kijk je mee?

Informatie Marjoland

Marjoland is een echt familiebedrijf met Joop en Mariola van den Nouweland als hoofdeigenaren. Zoon, dochter, 2 ooms, een tante en een neef bevinden zich ook op diverse posities binnen het bedrijf. Gezellig om elke dag je familie om je heen te hebben! Daarnaast heeft de rozenkwekerij ook slim ingezet om andere hulpkrachten te werven middels hun eigen uitzendbureau, Marjo Job. Alle medewerkers werken met liefde en passie aan een betrouwbaar product van de allerbeste kwaliteit. Dit wordt gedaan op een oppervlakte van 20 hectare en met het streven om zo milieuvriendelijk mogelijk te telen door de inzet van groene middelen, biologie, plantversterkers en meststoffen.

De rozenkwekerij maakt sinds 2020 deels gebruik van een hybride belichtingsinstallatie. Dit heeft destijds geleid tot een betere kwaliteit van het blad, grootte van de knop, lengte en dikte van de steel. Door deze conclusie is Marjoland van plan om zeer binnenkort te investeren in méér LED belichting. En dat levert dus nóg betere kwaliteit rozen op!

Assortiment Marjoland rozen

Marjoland kweekt een vast assortiment, bestaande zes soorten. Welke is jouw favoriet?

  • Dolomiti
  • Sweet Dolomiti
  • Lovely Dolomiti
  • Jumilia
  • Red Naomi
  • Penny Lane

Naast de MarjoGold lijn (A1 rozen) biedt de kwekerij ook MarjoSilver (A2 rozen) en MarjoDeluxe (XL rozen). Ook verzorgt het bedrijf de logistieke afhandeling van de fantastische WANS roses.

Teelt: van plantje tot rozenstruik

Vanaf het moment dat een rozenplantje in de grond wordt geplant, is deze zo goed als zeker van een 8 tot 10 jarig leven in de kas bij Marjoland. De precieze duur is afhankelijk van continue controle en verzorging van het gewas en daarom wordt er binnen het bedrijf heel veel aandacht aan besteed. Diverse specialisten zijn elke dag bezig om het klimaat binnen de kas te optimaliseren. Zo kan het niveau van CO2, luchtvochtigheid, licht en temperatuur per kas worden geregeld, zodat de rozenplant zich ten alle tijden goed voelt en dus mede voor de beste en mooiste  kwaliteit rozen zorgt.

Is de roos rijp genoeg om te oogsten? Dan wordt de steel geknipt en gaan de rozen de koelcel in waar het slechts 4 graden is, brrr… Daarna wordt elke roos handmatig gekeurd en gaat deze door de sorteermachine heen. Nadat ze in een mooi hoesje zijn gehezen, worden de rozen op water gezet en zijn ze klaar voor transport om de wijde wereld in te gaan.

Waarom is de rode roos hét symbool van de liefde?

De Red Naomi is naar onze mening de mooiste rode roos. Wil je iemand de liefde betuigen, dan geef je diegene uiteraard een bos van deze oogstrelende beauties. Ze staan voor pure romantiek. Maar waar komt het verhaal achter de romantische rode roos eigenlijk vandaan?

We gaan terug in de tijd van de Oude Grieken. De roos was toen al één van de symbolen van Aphrodite, de godin van de liefde. Door haar kreeg de bloem een romantische betekenis. Mede door de intens rode kleur en een prachtig hart leent de roos zich perfect voor liefdevolle associaties. Volgens Griekse verhalen dankt de roos haar rode kleur aan de godin, die zich openhaalde aan een doorn, waarna haar bloed over de voormalig witte bladeren droop.

In de tijd van het christendom werd de voorliefde voor rode rozen uitgebreid. Omdat er niet of nauwelijks werd gesproken over lust en voortplanting, kreeg de rode roos een vromere vorm van de betekenis liefde. Het werd een ode aan maagd Maria. Dit zien we hedendaags terugkomen in de rozenkrans die sommige christenen nog altijd aanbidden. Ook komt de bloem terug in diverse schilderijen met religieuze thema’s.

Wist je dat…

…Rozen in Nederland bekend zijn vanaf de zestiende eeuw? Ze werden toentertijd geteeld in formele paleistuinen.