Alles over rozen: de koningin onder de bloemen

De meest verkochte en meest populaire bloemen ter wereld zijn rozen. De roos noemen we ook wel dé koningin onder de bloemen. Waarom? Ze maken een geweldige indruk met hun schoonheid, hun intense kleur en hun geur. Het geeft iedereen dát speciale gevoel! Bloomer heeft alle achtergrondinformatie en nuttige weetjes over rozen op een rij gezet.

Geschiedenis roos

Volgens fossiel bewijs is de roos al meer dan 35 á 40 miljoen jaar oud. Iets korter geleden, zo’n 5000 jaar geleden, begon de cultivatie van de roos in China en Afrika. De schoonheid van de bloem werd toen gebruikt voor diverse rituelen en ter versiering van tempels en paleizen. Pas vanaf de zestiende eeuw maakten we in Nederland kennis met de botanische verschijning. Hedendaags zijn er al meer dan 30.000 verschillende variëteiten en heeft de roos de meest gecompliceerde stamboom van alle bloemen ter wereld.

Symbool roos

In een Indiase mythe kibbelden de goden Brahma en Vishnu over welke bloem de allermooiste is: de Roos of de Lotus? Toen Vishnu hem een prachtige roos liet zien was Brahma direct overtuigd. De roos is de mooiste bloem der bloemen! Vervolgens schiep hij uit 108 grote en 1108 kleine rozenblaadjes een bruid voor Vishnu: godin Lakshmi!

Betekenis kleur rozen

Elke kleur roos heeft een mooie betekenis. Extra leuk om aan klanten mee te geven!

 • Rood: liefde, trouw, vriendschap en respect.
 • Wit: echte liefde, puurheid, waardigheid en zuiverheid.
 • Roze: geluk, bewondering, vreugde en dankbaarheid.
 • Oranje: passie, verlangen, waardering en sympathie.
 • Geel: intieme vriendschap en verbondenheid.
 • Bordeaux: verdriet en rouw.

Wist je dat…

…rozen in de top 3 staan van de meest verkochte Valentijnsdagcadeaus? Uit onderzoek is gebleken dat 3 op de 4 mannen hun geliefde partner verrassen met een mooi boeket 🌹

Waarom is de rode roos hét symbool van de liefde?

De rode roos wordt gezien als pure romantiek. Maar waar komt het verhaal achter deze romantische gedachte eigenlijk vandaan?

We gaan terug in de tijd van de Oude Grieken. De roos was toen al één van de symbolen van Aphrodite, de godin van de liefde. Door haar kreeg de bloem een romantische betekenis. Mede door de intens rode kleur en een prachtig hart leent de roos zich perfect voor liefdevolle associaties. Volgens Griekse verhalen dankt de roos haar rode kleur aan de godin, die zich openhaalde aan een doorn, waarna haar bloed over de voormalig witte bladeren droop.

In de tijd van het christendom werd de voorliefde voor rode rozen uitgebreid. Omdat er niet of nauwelijks werd gesproken over lust en voortplanting, kreeg de rode roos een vromere vorm van de betekenis liefde. Het werd een ode aan de maagd Maria. Dit zien we hedendaags terugkomen in de rozenkrans die sommige christenen nog altijd aanbidden. Ook komt de bloem terug in diverse schilderijen met religieuze thema’s.

Rozen soorten

Rozen behoren tot het geslacht Rosa, welke op haar beurt weer tot de rozenfamilie Rosaceae hoort. Ze bestaan in allerlei soorten, vormen, maten en kleuren. Er zijn o.a. grootbloemige rozen, trosrozen, Engelse rozen, stamrozen, botanische rozen, klimrozen, heesterrozen, theehybride rozen, struikrozen en potrozen.

De meest verkochte rozen

 1. Red Naomi
 2. Avalanche
 3. White Naomi
 4. Pink Athena
 5. Arancio

Wist je dat…

…een roos doornen heeft ontwikkeld om dieren te weren? Gezien de stekel een uitgroei is van de bast, kan deze er met een rozenontdoorner gemakkelijk afgehaald worden zonder de tak te beschadigen.

Het perfecte aantal rozen

1 roos = Liefde op het eerste gezicht / ik hou van jou
2 rozen = Wederzijdse liefde
5 rozen = Ik heb alles voor je over
7 rozen = Ik ben gek op je
10 rozen = Je bent perfect
15 rozen = Het spijt me
24 rozen = Ik denk 24 uur per dag aan jou
50 rozen = grenzeloze en onvoorwaardelijke liefde
100 rozen = Harmonieuze en eeuwige liefde
365 rozen = Ik denk elke dag aan je

Voor eeuwig genieten van rozen

Liefde kan voor eeuwig zijn, maar met rozen is dat een ander verhaal. Althans, kies je voor zijde bloemen, dan duurt de liefde wel een stuk langer. In onze Bloomer webshop bieden wij schitterende zijde rozen van het kwaliteitslabel Linea Natura Silk. Verkrijgbaar in tal van prachtige tinten, verschillende lengtes en beschikbaar per bundel van 3 of 6 stelen.

Op zoek naar een specifieke roos?

Onze inkopers werken nauw samen met rozenkwekers, zoals Marjoland, van den Berg Roses, SK Roses en nog veel meer kwekers. Mocht je op zoek zijn naar een specifieke rozensoort, neem dan contact met ons op en dan gaan wij ons uiterste best doen om het voor je te regelen.